Alegerea motofierăstraului potrivit

Alegerea motofierăstraului potrivit

Diversitatea segmentului de motofierăstraie disponibile pe piaţă se mulează după condiţiile de lucru și pe nevoile fiecăruia. Înainte de achiziţionarea unui motofierăstrău (drujbe), pentru a lua o decizie corectă, trebuie luate în considerare aspecte referitoare la tipul şi puterea acesteia şi de aplicaţia în care va fi folosită. Astfel, alegerea va fi cu siguranţă una corectă.
 

Ce trebuie să stabilești înainte de cumpărarea motofierăstrăului?
 

Determinarea experienţei utilizatorului
Experienţa în acest domeniu este esenţială, un utilizator experimentat poate manevra cu uşurinţă un motofierăstrău mai puternic.

Aplicaţii
Pentru a cumpăra produsul ideal, este necesar să ştim volumul de lemne tăiat, esenţa acestuia: lemn de esenţă tare sau lemn de esenţă moala, diametrul lemnului tăiat etc.

Caracteristici esenţiale:
Este ca motofierăstrăul (drujba) să aibă un design ergonomic? Trebuie să aibă un anumit nivel de vibrații? Sunt importante caracteristicile legate de întreținere și reparații? Contează că întinderea și înlocuirea lanțului să se facă ușor?
 

  • Drujbele profesionale sunt concepute pentru a fi folosite zilnic, de către utilizatori experimentaţi. Motofierăstraiele sunt fabricate din materiale de calitate, rezistente şi uşoare, oferind utilizatorului putere, fiabilitate, manevrabilitate. Aceste utilaje sunt destinate profesioniştilor şi pot fi utilizate în orice anotimp, indiferent de vreme.

  • Drujbele semi-profesionale sunt printre cele mai comercializate modele, acestea oferă utilizatorului fiabilitate şi sunt ușor de utilizat, însă cu performanțe ridicate, putând fi folosite într-o varietate de condiții si aplicaţii.

  • Drujbele entry-level sunt destinate uzului casnic, de către oricine. Acestea sunt compacte și ușor de manevrat.


Dimensiunea şi puterea motofierăstrăului


Alegerea corectă a dimensiunii/puterii drujbei se face în raport cu următoarele aspecte:
Experiența și gradul de profesionalism - dacă lucrul cu drujba reprezintă un domeniu nou, alegerea ideală ar fi un motofierăstrău de dimensiuni mici gen entry-level, aceasta fiind mai ușor de manevrat decât una de dimensiuni mari, pentru a evita eventualele pericole.
Tipul de lemn și diamentrul acestuia  - tăierea lemnului de esență tare și a copacilor mari necesită un motofierăstrău puternic de dimensiuni mari, pentru evitarea suprasolicitării și uzurii.

Lungimea lamei determină mărimea/diametrul buşteanului tăiat. Pentru uzul casnic este suficientă o lamă cu dimensiunea de 35 - 40 cm, pe când pentru a tăia masă lemnoasă cu diametru mare, este necesară o lamă cu lungimea de cca. 45 - 50 cm. În funcție de experiență și, implicit, de cum intenționezi să utilizezi drujba, trebuie să faci alegerea corectă în ceea ce privește dimensiunea acesteia.
 

Drujba electrică vs Motofierăstrău pe benzină
 

Aspectele referitoare la tipul de utilizator, tăieturi și caracteristicile dorite influențează și alegerea tipului de alimentare a drujbei, existând două categorii: Fierăstrău electric cu acumulator sau cablu și motofierăstrăul clasic pe benzină.

Motofierăstrăul pe benzină
În general, drujbele pe benzină sunt cele mai puternice, datorită motoarelor termice. Acestea sunt alimentate cu benzină în amestec cu ulei 2T, principiul de funcţionare fiind bielă-manivelă. În funcție de mărimea motorului, motofierăstrăul pe benzină dezvoltă o putere mult mai mare faţă de cele electrice. Durata de funcționare a acestora depinde de mărimea rezervorului și de gradul de solicitare. În cazul utilizatorilor profesioniști, drujbele pe benzină sunt preferate în locul celor electrice.


Fierăstraie electrice
Deși nu sunt la fel de puternice precum utilajele pe benzină, cele electrice - cu fir sau cu acumulator - pot fi foarte utile, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Acestea sunt mai puțin zgomotoase și nu necesită combustibil, ci doar alimentarea cu un cablu sau cu o baterie reîncărcabilă.

 

Avantajele motofierăstraielor pe benzină:

  • puterea generată de o drujbă pe benzină nu poate fi egalată de niciun alt motor, aceasta putând fi folosită și pentru tăierea lemnului de esență tare;

  • funcționarea cu benzină oferă flexibilitatea de a lucra oriunde, oricât, prin completarea rezervorului cu combustibil;

  • pot avea lame mai lungi, datorită puterii motorului.

 

Avantajele fierăstraielor electrice:

  • zgomotul emis de o drujbă electrică este considerabil mai mic;

  • sunt mai prietenoase cu mediul, dat fiind faptul că nu emit gaze în timpul utilizării;

  • sunt mai ușor de întreținut și de manevrat, datorită greutății;
     

Decizia achiziționării unei drujbe pe benzină sau electrică depinde, în principiu, de contextul în care va fi utilizată: pentru activități de uz casnic și hobby, drujbele electrice sunt ideale in construcţii, livezi şi alte activităţi de bricolaj, în timp ce pentru profesioniști și pentru a putea lucra cu toate tipurile de lemn, recomandăm motofierăstraiele pe benzină.

Ai nevoie de
ajutor?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!