Alegerea motofierastraului potrivit

Diversitatea segmentului de motofierastraie disponibile pe piata se muleaza dupa conditiile de lucru și pe nevoile fiecaruia. Inainte de achizitionarea unui motofierastrau (drujbe) , pentru a lua o decizie corectă, trebuie luate în considerare aspecte referitoare la tipul si puterea acesteia si de aplicatia in care va fi folosita. Astfel, alegerea va fi cu siguranta una corecta.

Ce trebuie să stabilești înainte de cumpararea motofierastraului ?

Determinarea experientei utilizatorului

Experienta in acest domeniu este esentiala, un utilizator experimentat poate manevra cu usurinta un motofierastrau mai puternic.

Aplicatii:

Pentru a cumpara produsul ideal este necesar sa stim volumul de lemne taiat, esenta acestui: lemn de esenta tare sau lemn de esenta moala, diametrul lemnului taiat etc.

Caracteristici esentiale:

Este ca motofierastraul (drujba) să aibă un design ergonomic? Trebuie să aibă un anumit nivel de vibrații? Sunt importante caracteristicile legate de întreținere și reparații? Contează ca întinderea și înlocuirea lanțului să se facă ușor?

 

  • Drujbele profesionale sunt concepute pentru a fi folosite zilnic, de către  utilizatori experimentati. Motofierastraiele sunt fabricate din materiale de calitate, rezistente si usoare, oferind utilizatorului putere, fiabilitate, manevrabilitate. Aceste utilaje sunt destinate profesionistilor si pot fi utilizate in orice anotimp indiferent de vreme. Exemple de motofierastraie profesionale:
  •  Motofierastrau Stihl MS 391, 4.5 CP, 64.1 cmc, 40 cm
  
  • Drujbele semi-profesionale sunt printre cele mai comercializate modele, acestea ofera utilizatorului fiabilitate si sunt ușor de utilizat, însă cu performanțe ridicate, putând fi folosite într-o varietate de condiții si aplicatii. Printre cele mai populare modele va prezentam:
  Drujbele entry-level sunt destinate uzului casnic, de către oricine. Acestea sunt compacte și ușor de manevrat. Modelele de top sunt:


 

 

 Dimensiunea si puterea motofierastraului

Alegerea corecta a dimensiunii/puterii  drujbei se face în raport cu următoarele aspecte:

Experiența și gradul de profesionalism dacă lucrul cu drujba reprezintă un domeniu nou, alegerea ideală ar fi un motofierastrau de dimensiuni mici gen entry-level, aceasta fiind mai ușor de manevrat decât una de dimensiuni mari, pentru a evita eventualele pericole.

Tipul de lemn și diamentrul acestuia  tăierea lemnului de esență tare și a copacilor mari necesită un motofierstrau puternic de dimensiuni mari, pentru evitarea supraosilicitării și uzurii.

Lungimea lamei determină marimea/diametrul busteanului taiat. Pentru uzul casnic este suficientă o lamă cu dimensiunea de 35 - 40 cm, pe când pentru a tăia masa lemnoasa cu diametru mare  este necesară o lamă cu lungimea de cca. 45 - 50 cm. În funcție de experiență și, implicit, de cum intenționezi să utilizezi drujba, trebuie să faci alegerea corectă în ceea ce privește dimensiunea acesteia.

 

Drujba electrica VS Motofierastrau pe benzina

Aspectele referitoare la tipul de utilizator, tăieturi și caracteristicile dorite influențează și alegerea tipului de alimentare a drujbei, existând două categorii: Fierastrau electric cu acumulator sau cablu și motofierastraul clasic pe benzină.

Motofierastraul pe benzina

În general, drujbele pe benzină sunt cele mai puternice, datorită motoarelor termice. Acestea sunt alimentate cu benzină in amestec cu ulei 2T, principiul de functionare fiind biela-manivela. În funcție de mărimea motorului, motofierastraul pe benzina dezvolta o putere mult mai mare fata de cele electrice. Durata de funcționare a acestora depinde de mărimea rezervorului și de gradul de solicitare. În cazul utilizatorilor profesioniști, drujbele pe benzină sunt preferate în locul celor electrice.

Fierastraie electrice

Deși nu sunt la fel de puternice precum utilajele pe benzină, cele electrice — cu fir sau cu acumulator — pot fi utile foarte utile ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt mult mai prietenoase cu mediul inconjurator. Acestea sunt mai puțin zgomotoase și nu necesită combustibil, ci doar alimentarea cu un cablu sau cu o baterie reîncărcabilă.

 

Avantajele  motofierastraielor:

  • puterea generată de o drujbă pe benzină nu poate fi egalată de niciun alt motor, aceasta putând fi folosită și pentru tăierea lemnului de esență tare;
  • funcționarea cu benzină oferă flexibilitatea de a lucra oriunde, oricât, prin completarea rezervorului cu combustibil;
  • pot avea lame mai lungi, datorită puterii motorului.

 

Avantajele fierastraielor electrice

  • zgomotul emis de o drujbă electrică este considerabil mai mic;
  • sunt mai prietenoase cu mediul, dat fiind faptul că nu emit gaze în timpul utilizării;
  • sunt mai ușor de întreținut și de manevrat, datorită greutății;

Decizia achiziționării unei drujbe pe benzină sau electrică depinde, în principiu, de contextul în care va fi utilizată: pentru activități de uz casnic și hobby, drujbele electrice sunt ideale in constructii, livezi si alte activitati de bricolaj , în timp ce pentru profesioniști și pentru a putea lucra cu toate tipurile de lemn recomandam motofierastraiele pe benzina.

 

Accesorii & consumabile

Pentru întreținerea oricatui tip de utilaj, cunoașterea componentelor este esențială, pentru a alege atât piesele de schimb, uleiul, lanțul, cât și accesoriile corecte.

Alegerea lanțului

Lantul trebuie ales în concordanță cu tipul de drujbă. Lungimea acestuia trebuie luată în considerare când este înlocuit, prin stabilirea pasului și a numărului de legături de antrenare. Tipul de lanț trebuie să se plieze pe tipul de drujbă, astfel încât, de exemplu, pentru o drujbă standard, montarea unui lanț agresiv nu aduce niciun beneficiu.


Uleiul de amestec

Reprezinta probabil cel mai important factor in functionarea motorului. Asigura lubrifierea partilor mecanice cilindru - piston ale motorului si determina durata de viata a acestuia, utilizarea lui in amestec cu benzina fiind obligatorie.


Alegerea uleiului de lanț potrivit

Uleiul de lant are ca scop lubrefierea lanțului, facilitând mișcarea acestuia pe lamă. Utilizarea uleiului special pentru lanț este obligatorie, acesta neputând fi înlocuit cu niciun alt tip de lichid. Pentru funcționarea corectă a drujbei este necesară o întreținere corectă a acesteia, care presupune și folosirea uleiului potrivit pentru lanț.

Metode de ascutire a lantului

Indiferent de tipul de utilaj motofierastrau, fierastrau electric  sau mecanic, lantul se uzeaza, chiar dacă utilajul este manevrată în mod corect. Cu atât mai mult, dacă lanțul atinge suprafețe prea dure în timpul tăierii, precum piatra sau alte materii asemanatoare acesta trebuie ascuțit imediat. Pentru ascuțirea lanțului se folosesc pile, aparate de ascutit lantul, șablonul și menghina. Pila, piatra de polizat, sablonul si alte accesorii de intretinere a lantului sunt diferite, acestea folosesc niste standarduri în funcție de tipul de lanț al drujbei. Utilaje folosite in ascutirea lantului:
Set de ascutit lanturi Stihl, pas 1/4" & 3/8" P 

Aparat de ascutit universal Stihl USG 

Calibru pentru pila Stihl 1/4", 3/8" P, .325" & 3/8" etc.
 

 

Accesorii de protecție

Atât utilizatorii profesioniști, cât și cei neexperimentați trebuie să acorde atenție importanței accesoriilor de protecție. Utilizarea unei drujbe poate duce la vătămări corporale, dacă aceasta este manevrată incorect sau dacă lipsește echipamentul de protecție. Pentru a evita situațiile nedorite, orice utilizator ar trebui să poarte cască și ochelari de protecție, încăltăminte rezistentă, mănuși adecvate și pantaloni de lucru rezistenți la tăieturi.

O întreținere corectă a drujbelor presupune alegerea pieselor de drujbă, a uleiului, a lanțului și a accesoriilor de calitate, recomandate și compatibile cu tipul de drujbă.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 08:00 - 16:00

0726309824 0721209338 contact@conti.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!