Tocătorul de resturi vegetale şi importanţa acestuia

Tocătorul de resturi vegetale şi importanţa acestuia

Tocătorul de resturi vegetale este folosit la înlăturarea resturilor vegetale, umede sau uscate, de diferite grosimi și dimensiuni, ce rezultă după curățarea și amenajarea unor zone din grădină, livadă sau alte suprafeţe agricole. Pentru că practica arderii deșeurilor vegetale este ilegală și se sancționează cu amenzi uriașe, cea mai simplă metodă rămâne transformarea lor în compost sau mulci.

Un tocător de resturi vegetale este o soluție eficientă, pentru că mărunțește și toacă deșeurile vegetale, accelerând procesul de putrezire naturală pentru compost sau transformându-le în mulci. Cum functioneaza?

  • Tipuri de tocătoare de resturi vegetale
  • Avantaje
  • Alegerea modelului potrivit
     

Ce este un tocător de resturi vegetale și de câte tipuri sunt?

 

Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor atât primăvara, cât și toamna este esențială pentru sănătatea plantelor, deoarece previne apariția mucegaiurilor și contribuie la regenerarea solului. Problema care apare este ce faci cu resturile vegetale. Unele dintre cele mai practice soluții sunt concasoarele sau tocătoarele de resturi vegetale, care pot simplifica procesul de reintroducere în circuitul natural al resturilor vegetale. 

Tipuri de tocătoare pentru resturi vegetale
În mod convențional, tocătoarele de grădină pot fi împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de materie vegetală pe care o pot toca și mărunți: 

  • doar pentru deșeuri de lemn; 
  • exclusiv pentru deșeuri ierboase; 
  • pentru ramuri și iarbă, cu un număr mai mare de cuțite (verticale și orizontale).

Conti îţi oferă utilajele care te pot ajuta să scapi de resturile vegetale, indiferent de tipul lor. Acționate de motoare termice, electrice, fiabile și puternice, tocătoarele sunt echipate cu lame de tăiere ascuțite, confecţionate din aliaj de înaltă calitate. Ușor de utilizat în condiții de siguranță, acestea sunt durabile, sustenabile și au prețuri avantajoase, fiind soluțiile practice care te ajută la întreținerea grădinii. Ai posibilitatea de a le comanda online www.conti.ro sau direct din magazin, dar și de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă la unul dintre magazinele noastre.

 

Avantajele unui tocător de resturi vegetale



 

O grădină cu o suprafață de plantare de circa 1000 de metri pătrați, poate genera, într-un an, între 50 și 100 de metri cubi de resturi vegetale. Cantitatea variază în funcție de tipul vegetației din grădină. Vor fi mai puține resturi în grădinile cu flori și gazon și mult mai multe în cele cu pomi și arbuști, dar și în cele în care se cultivă legume. Pentru estetica și sănătatea grădinii, aceste resturi trebuie distruse, ceea ce înseamnă efort, timp și bani.

Prin tocare și mărunțire, un volum mare de crengi și ramuri, frunze uscate sau alte materiale vegetale sunt transformate în materie primă pentru compost. Acesta este produsul principal ce rezultă din mărunțirea resturilor vegetale. Compostul reprezintă un îngrășământ natural excepțional, ieftin și, atâta vreme cât materia primă există, inepuizabil.

Deșeurile lemnoase, rezultate din curățarea pomilor și a arbuștilor, sunt ideale pentru a produce mulci. Acesta este necesar pentru protecția și întreținerea straturilor de flori și legume, prevenind dezvoltarea buruienilor, păstrând umiditatea în sol și fiind, în același timp, un element decorativ care oferă un aspect ordonat și îngrijit grădinii.

Concret, un tocător are următoarele avantaje: 

  • te ajută să ai o grădină curată și ordonată
  • protejează grădina de dăunători, dat fiind faptul că depozitele de resturi vegetale sunt mediul perfect pentru proliferarea acestora;  
  • îți permite să utilizezi eficient toată suprafața grădinii, pentru că nu va fi nevoie să amenajezi o zonă de depozitare pentru resturile vegetale; 
  • te ajută să faci economie de bani, pentru că vei produce singur compostul și cantitatea de mulci de care ai nevoie; 
  • reduci substanțial volumul de gunoi, pentru ridicarea căruia este necesar să plătești sume importante; 
  • protejezi natura;  
  • nu mai folosești produse chimice cu azot, compostul produs din resturi vegetale fiind printre cele mai bune ingrasaminte naturale pentru sol roditor și foarte bogat în azot, necesar creșterii plantelor, indiferent de specie.  


Un alt aspect care merită menționat este că un tocător de resturi vegetale este util în orice anotimp: 

  • primăvara - când se curăță grădina, pomii și arbuștii;
  • vara - după tunderea gazonului sau a ierbii și după toaletarea gardului viu;
  • toamna - pentru eliminarea resturilor vegetale din straturile cu flori și legume;
  • iarna - pentru a toca și mărunți deșeurile ce rezultă după toaletarea pomilor. 
 
 

Cum alegi modelul de tocător de resturi vegetale potrivit?


www.conti.ro


Alegerea unui tocător de resturi vegetale se face luând în calcul mai multe criterii, cum ar fi detaliile tehnice sau indicatorii „subiectivi” precum ușurința și siguranța utilizării.

Ce specificații tehnice sunt importante
Alegerea modelului optim depinde de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că trebuie luat în calcul ce categorie de deșeuri vegetale domină în grădină. Dacă cea mai mare parte a resturilor este una lemnoasă, alege un tocător cu putere și capacitate mai mare. În schimb, dacă predomină resturile vegetale moi, un tocător de putere mai mică este ideal.

Tocătoarele de resturi vegetale destinate pentru uz domestic au motoare termice si electrice, fiind potrivite pentru orice grădina sau curte.
Tocătoarele cu motoare pe benzină, mult mai puternice, mai mari și mai grele, sunt destinate exclusiv activităților industriale.

Pentru alegerea modelului potrivit nevoilor tale, ia în calcul următoarele: 

  • calitatea cuțitelor și materialele din care sunt făcute;  
  • nivelul de zgomot - pot fi considerate silențioase tocătoarele de resturi vegetale care în timpul funcționării nu produc mai mult de 110 decibeli, pentru a putea fi utilizate în zone rezidențiale de case individuale; 
  • opțiunea de inversare a mișcării cuțitelor, pentru a preveni blocarea; 
  • modul de evacuare, care poate să fie în sac separat sau în cutie proprie.


În funcție de model, producător și puterea motorului, un alt criteriu de selecție pentru tocătorul de resturi vegetale este diametrul de tăiere,care determina diametrul si marimea tocaturii.


Mobilitatea și greutatea tocătoarelor de vegetale
Utilajele domestice au motoare electrice care trebuie alimentate la o sursă de energie. Asta înseamnă că mobilitatea lor este limitată la lungimea cablului de alimentare. Există, însă, opțiunea de a utiliza un prelungitor de grădină. Dat fiind faptul că tocătoarele au motoare cu putere mai mare de 2000 W, este important, pentru siguranță, ca stecherele să fie de tip SHUCO și cu elemente ceramice. 

Există de asemenea şi tocătoare de resturi vegetale cu motoare termice echipate cu roţi şi cârlig, acestea pot fi remorcate cu uşurinţă şi conduse până la locul acţiunii, acestea fiind net superioare tocătoarelor electrice.


Măsuri de siguranță la utilizare
Pentru confortul și siguranța utilizării tocătorului, există elemente de siguranță care sunt valabile la toate modelele:  

  • sistemele de împingere în tunelul de tocare, cu scopul de a proteja utilizatorul;  
  • protecția la suprasarcină, vibrații sau răsturnare

Alege unul din tocătoarele disponibile pe Conti.ro!
 
Ai nevoie de
ajutor?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!